André Perret

Condrieu och Saint-Joseph

André Perret utbildade sig inom oenologi och flyttade 1982 hem och tog över familjegården i Verlieu, någon km söder om Condrieu. Appellationen Condrieu förde på den tiden en mycket tynande tillvaro och var nere i endast 14 ha, men den unge André var fast besluten om att det var vin han ville odla, så han ryckte upp familjens fruktodlingar och planterade vinrankor, och har genom åren gradvis utökat arealen genom att arrendera och köpa upp lotter i några av Condrieus bästa lägen, framför allt i den legendariska Coteau de Chéry, där vin odlats sedan romartiden.

När det gäller odlingen så är Perrets approach främst att jobba aktivt med vingårdarna för att i största möjliga mån eliminera behovet av besprutning, och de är certifierade HVE3, Haute Valeur Environnementale. I källaren är målet att göra viner där det främst är frukten som talar, med måttlig fatbehandling och stor fräschör. Perret är framför allt känd som en av de främsta producenterna av vita viner i norra Rhône, särskilt Condrieu, men även vit Saint-Joseph, och han gör också alldeles strålande röd Saint-Joseph. Perrets Condrieu-viner utgör något av en referens för hela appellationen.

Perret har totalt 13 ha, varav 5,5 ha i Condrieu, 5 ha i Saint-Joseph, varav 1 ha för vita viner, och resten är Vin de Pays.

Efter att ha utbildat sig inom oenologi och ha jobbat i bl.a. Chile flyttade dottern Marie hem till Frankrike 2019. Hon har successivt tagit över efter fadern, och kvaliteten på vinerna är i de senaste årgångarna bättre än någonsin. Marie är nu den som i första hand ansvarar för vinmakningen och arbetet i källaren, vilket har gett André möjlighet att koncentrera sig mer på själva vingårdarna och odlingen.

"if the Condrieus from the top sites of Clos Chanson and Chéry are spectacular, the reds from Saint Joseph are underrated" - Joe Czerwinski, robertparker.com

www.andreperret.com